Вътрешните гуми с гел против спукване са алтернатива на добре познатите ни безкамерни гуми за велосипеди или т.нар. tubeless. Също като тях, гумите с гел против спукване са значително по-устойчиви при колоездене в по-екстремни терени - участъци с остри камъни, тръни, евентуално наличие на счупени стъкла и/или други видове остри предмети, които могат да причинят спукване на гумата.

Причината е, че тези вътрешни гуми съдържат латексов гел, който действа изключително бързо при спукване, като бързо локализира повредената област и я фиксира, за да не може гумата да спадне.

Как работи латексовият гел против спукване?

Латексовият гел против спукване се намира във вътрешността на вътрешната гума на велосипеда и действа като уплътнител, когато в процеса на каране се получи увреждане на гумата (спукване).

Латексовият гел представлява течност, която е предназначена да запушва малки отвори в корпуса на гумата, като по този начин предотвратява последствията от спадането ѝ при пробиви. Образно казано, той действа подобно на съсирването на кръвта. При нараняване на кожата, както може би знаете, започва процес на кръвосъсирване, който предотвратява обилното кървене, а в случая с гумите - бързото изпускане на въздух и спадане на гумата.

При наличие на спукване на гумата по време на каране, химичните свойства и взаимодействието на течността с външния въздух осигурява самозалепването на мястото на спукването.

Защо да се доверите на вътрешни гуми с гел против спукване?

Гумите са този компонент от устройството на велосипеда, който има особено голямо влияние, както върху безопасността ви по време на колоездене, така и върху производителността. Цялата мощ на задвижване, оказвана от въртенето на педалите, спирачната сила и управление, зависят от сцеплението между вашите гуми и пътната настилка.

При каране с висока скорост по неблагоприятни терени, спукването на гумата е много по-вероятно, като може да предизвика загуба на контрол и евентуално падане от колелото. С използването на вътрешна гума с латексов гел това няма как да се случи, тъй като веднага след появата на спукване, гелът се активизира - запълва спукването в корпуса на гумата и изсъхва, за да продължите да карате безпроблемно.

Спуканата гума очевидно не е от полза и може да предизвика сериозен дискомфорт. Когато сте в отдалечена от населено място местност - планина, извънградски територии и други подобни, и нямате под ръка инструменти и консумативи за поправката на гумата, самозалепващата се гума с гел против спукване е отлична алтернатива.